11 augustus 2015
Tanzania
a
A
Tembo
Twee weken geleden vertelden we dat we naar Longido waren geweest en een bezoekje hadden gebracht aan Tembo. Na een weekend doorgebracht te hebben met deze zeer gemotiveerde vrouwen hebben we besloten dit project te steunen als ons humanitair project.
Maar eerst, wat doet Tembo nou eigenlijk?
Tembo is een organisatie die streeft naar meer vrouwenrechten in Tanzania. Dit doen ze op drie verschillende vlakken. Pauline van Tembo was zo enthousiast met onze komst dat we samen met haar langs alle drie de projecten zijn geweest. Zaterdag ochtend hebben we verschillende bedrijfjes bezocht, van een klein restaurantje tot kapper, stuk voor stuk opgezet met behulp van microfinance. Tembo zorgt ervoor dat vrouwen een lening kunnen afsluiten met een laag rentetarief. Dit wordt gedaan in groepen zodat ze elkaar kunnen controleren en motiveren. Met Pauline als tolk kwamen we erachter dat een kleine lening voor een groot verschil zorgt, niet alleen hadden ze nu brood (rijst met bonen) op de plank maar ze konden ook hun kinderen naar school sturen. (1-0 voor Tembo) Een inspirerende ochtend.
In de middag hebben we kennis gemaakt met het tweede project. Hierbij geven de vrouwen van Tembo les op lokale scholen om de kinderen te vertellen over hun rechten. We kwamen in contact met een meisje die op 11 jarige leeftijd door haar familie zou worden uitgehuwelijkt. Via Tembo kwam ze erachter dat ze het recht had om naar school te gaan en dat ze niet tegen haar wil in hoefde te trouwen. Nu zit ze in een opvanghuis en gaat ze dagelijks naar school. 2-0
Zondag ochtend zijn we gaan kijken bij het laatste project. Hiervoor zijn zijn we met een bijna in elkaar storend busje naar de middle of nowhere gegaan. Tussen wat bomen, vliegen en vooral veel stof zagen we wat kleine hutjes. Jep, de echte masai stammen. De masai vrouwen vertelde ons dat in hun cultuur de vrouwen vrijwel geen eigendomsrechten hebben. De man beschikt over zowel alle materiële waarden als over zijn (minstens) drie vrouwen. Het laatste project van Tembo geeft de vrouwen twee geiten. Van de melk die de geiten geven mogen de vrouwen beslissen wat ze daar mee doen. Dit kunnen ze verkopen, verder produceren of zelf consumeren. De geiten moeten worden afbetaald door twee vrouwelijke jonge geitjes te geven aan twee andere masai vrouwen en zo groeit het project. Dit zou het begin moeten zijn van een cultuurverandering. Zowel de mannen als de vrouwen waren zeer positief over het project. 3-0 voor de vrouwen!
En nu vraag je je waarschijnlijk af wat wij hebben gedaan om ze te steunen. Want al zijn we twee leuke meiden, alleen lief lachen zorgt natuurlijk niet voor meer/genoeg steun.
Na Arusha zijn we vertrokken naar Mwanza (super leuke tijd gehad en hele mooie stad, maar dat is een ander verhaal) en daarna naar onze laatste Aiesec stad Dar es Salaam. Dit is de grootste handelsstad van Tanzania, tijd om dat te testen. In een te druk, smal, eng straatje hebben we echte Tanzaniaanse stoffen gekocht. Deze stoffen hebben we gebracht naar een lokale naaister. In een week tijd heeft zij ervoor gezorgd dat er 43 vrolijke tasjes van gemaakt zijn. Veel van onze lieve vriendinnetjes hebben al besloten een tasje te kopen. Er zijn er dus nog maar 15 beschikbaar. Ben je geïnteresseerd in een tasje, laat het ons weten. Nouja laat het roos weten, want Juul der telefoon is gestolen. We verkopen ze voor 12,50. Hoef je geen tasje maar zou je dit bijzondere en goede werk van Tembo toch willen sponsoren dan kan dat natuurlijk ook!
Niet geïnteresseerd in het sponsoren van Tembo maar wel geld te veel, mag je altijd onze trip naar Zanzibar sponsoren.
Groetjes!